دولت آنکارا به منظور کاهش انزجار و انتقادات افکار عمومی، رئیس رژیم صهیونیستی و رئیس دولت خودگردان فلسطین را بهطور همزمان به آنکارا دعوت کرده بود تا ضمن طرح میانجیگری ترکیه در مسئله فلسطین از میزان انتقادات بکاهد.
همچنین در این سفر قرارداد احداث مناطق صنعتی در کرانه باختری رود اردن در نشست سه جانبه رئیسجمهوری ترکیه، رئیس رژیم صهیونیستی و رئیس دولت خودگردان فلسطین در آنکارا امضا شد تا اینگونه وانمود شود که زمینه همکاری اقتصادی میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی فراهم است.
ترکیه در حالی میزبان مذاکرات مقدماتی کنفرانس آناپولیس بود که رژیم صهیونیستی در حال حاضر مشغول تخریب مراکز صنعتی غزه و از بین بردن زمینهای کشاورزی فلسطینیان است.
جالب اینکه ترکیه قبلاً نیز در نوارغزه شهرک صنعتی فلسطینی - اسرائیلی ارزرا را تأسیس کرده بود ولی باتشدید محاصره غزه توسط صهیونیستها، طرح اجرایی آن متوقف و کارهای انجام شده نیز توسط صهیونیستها تخریب شد.
میزبانی شیمون پرز و محمود عباس از سوی آنکارا در شرایطی است که اولا محمود عباس رئیس تشکیلات خودگران فلسطین به خاطر دیدارهای مکرر اخیر خود با ایهود اولمرت نخست وزیر رژیم صهیونیستی - که به منظور تحت فشار گذاشن جنبش مردمی حماس صورت گرفت - از سوی فلسطینیان بهعنوان شخصی رویگردان از آرمانهای فلسطین شناخته میشود و حتی نظر سنجیهای غربی نیز نشان میدهند که اگر امروز درخصوص انتخاب رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین انتخابات برگزار شود، وی رأی نخواهد آورد و اکثریت فلسطینیان از اسماعیل هنیه رهبر حماس حمایت میکنند.
در واقع عمق رویگردانی از محمود عباس به حدی است که دشمن صهیونیست نیز از وی تمجید میکند و در این راستا شیمون پرز در دیدار از آنکارا از محمود عباس بهعنوان مرد صلح یاد کرد.
در بین جنبش فتح نیز انتقادات زیادی به او وارد است. آنها معتقدند شیمون پرز در مرگ یاسرعرفات نقش داشته است.
دوم اینکه اساسا طرحهای میانجی گرانه ترکیه درخصوص فلسطین در سالهای گذشته - که البته اغلب آنها منطبق بر منافع کامل ملت فلسطین هم نبودند - با کارشکنی و مخالفت صهیونیستها مواجه شدهاند و از اینرو میزبانی پرز و عباس در ترکیه و سخنرانی پرز در مجلس این کشور که برای اولین بار صورت گرفت، از سوی مردم ترکیه و جهان اسلام و کلیه ملتهای آزاده، بهعنوان بیتوجهی دولتمردان آنکارا به آرمان فلسطین تلقی میشود.
در شرایطی که مردم ترکیه در شعارشان شیمون پرز را نمادی از تروریسم عنوان کردند، اما پرز به خاطر شرایطی که دولت ترکیه ایجاد کرده بود در دیدار با عبدالله گل رئیسجمهوری ترکیه، از جنبش مقاومت حماس بهعنوان تروریسم نام برد.
پرز و عباس در سخنرانی خود در مجلس ترکیه خواهان کمک مجامع جهانی برای موفقیت نشست آناپولیس و تشکیل 2 دولت مستقل اسرائیل و فلسطین شدند.
پرز با ادعای این که اسرائیل تلاش برای برقراری صلح در خاورمیانه را در اولویت برنامههای خود قرار داده است، گفت: تشکیل یک دولت مستقل و دمکراتیک فلسطین در کنار اسرائیل میتواند به درگیریها در منطقه پایان دهد.
عباس نیز در سخنرانی خود با اشاره به این که از تلاشهای رایس و دولت آمریکا برای برگزاری نشست آناپولیس حمایت میکند، گفت: ترکیه در برقراری صلح بین اعراب و اسرائیل و فلسطین و اسرائیل میتواند نقش مهمی بازی کند.
مجموع این سخنرانیها نشان میدهد که اساسا هدف از دیدار پرز و عباس در آنکارا فراهم کردن زمینه موفقیت کنفرانس آناپولیس است و ترکیه نیز نقش جاده صاف کن کنفرانس آناپولیس را دنبال میکند.
این در شرایطی است که ناکامی کنفرانس پاییزی موضوعی اجتناب ناپذیر است. بهویژه اینکه عباس قبل از این کنفرانس دو امتیاز به آمریکاییها واگذار کرد؛ یکی مسئله مبادله زمین و دیگر اینکه وی پذیرفت قدس غربی پایتخت اسرائیل و قدس شرقی پایتخت فلسطین باشد، مسئلهای که حتی آمریکا و اروپا نیز جرأت طرح آن را نداشتند.
بنابراین، ناکامی این کنفرانس کاملا قابل پیشبینی است. با توجه به مشخص بودن ناکامی کنفرانس پاییز در آناپولیس آمریکا، رژیم صهیونیستی و آمریکا تلاش دارند به هر نحو ممکن مانع شکست این کنفرانس شوند، چرا که درصورت موفقیت کنفرانس علاوه بر عادی شدن مناسبات اعراب و رژیم صهیونیستی، به زعم آنها ریشه مقاومت در فلسطین خشکانده خواهد شد یا به تعبیر عباس رئیس دولت خود گردان فلسطین موفقیت آناپولیس (برابر با خشکاندن مقاومت) موجب میشود؛
اسرائیل درخاورمیانه دردریای صلح زندگی کند؛ البته دریایی که قطرات آب آن را خون هزاران فلسطینی بیگناه تشکیل میدهند.
وزیر امورخارجه آمریکا طی سالجاری میلادی با 8نوبت دیدار از منطقه که دو مورد اخیر آن مربوط به کنفرانس پاییز بود، کوشیده است نظر مساعد کشورهای منطقه بهویژه کشورهای سازش کار عربی را در مورد همراهی با آمریکا در کنفرانس پاییز به دست آورد تا کمپ دیویدی دیگر بر فلسطینیان تحمیل شود.
شواهد و موضعگیریهای برخی از کشورهای منطقه نشان میدهد که اوضاع طبق خواسته آمریکا به پیش نمیرود. در چنین شرایطی نوعی نمایش همکاری میان دولت خودگردان فلسطین و رژیم صهیونیستی لازم بود که اینگونه القاء شود که شرایط تاریخی برای به اصطلاح صلح و سازش ایجاد شده است. حتی پرز این موضوع را پنهان هم نکرد.
وی در آنکارا اعلام کرد ترکیه میتواند در آستانه نشست آناپولیس، زمینه مناسبی را برای روند صلح خاورمیانه ایجاد کند.
باید گفت میزبانی پرز و عباس توسط ترکیه نشان داد که ظاهراً میزبان این نمایش از سوی آمریکا، ترکیه انتخاب شده است و این موضوع بار دیگر این نظر را تقویت میکند که با وجود آشکار شدن فتنهگریهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در مورد ترکیه، دولتمردان ترک همچنان با ریسمان آمریکائیها و صهیونیستها به قعر چاه میروند.
حتی برخی از ناظران سیاسی معتقدند دولت اردوغان با میزبانی این نمایش کوشید به آمریکا و صهیونیسم بینالملل و نظامیان لائیک این پیام را بدهد که ترکیه همچنان به گسترش مناسبات با رژیم صهیونیستی ادامه خواهدداد.
اما، در طرف مقابل، این پیام به معنای زیرپاگذاشتن آرای میلیونها رأی دهنده به حزب عدالت وتوسعه است و مطمئنا درصورت ادامه این روند، حزب عدالت وتوسعه با رویگردانی مردم مواجه خواهد شد؛ چرا که دولتمردان آنکارا بهخوبی میدانند که مردم ترکیه مانند سایر ملل اسلامی هیچگاه آرمان فلسطین و قدس شریف را فراموش نمیکنند.
از اینرو نیز سخنرانی رئیس رژیم صهیونیستی در مجلس ملی ترکیه همزمان با شروع دور جدید تخریب مسجدالاقصی، با اعتراض گسترده مردم این کشور، سازمانهای غیردولتی و انجمنهای دفاع از حقوق بشر ترکیه روبهرو شد.
البته در تحلیل علت میزبانی ترکیه برای گفتوگوهای پرز و عباس در جهت خدمت به اهداف کنفرانس آناپولیس برخی از کارشناسان معتقدند که صهیونیسم جهانی با استفاده از ابزارهای نظامی، سیاسی، رسانهای و مالی دولت اردوغان را در تنگنا قرار داده است؛
بدین معنا که قراردادهای نظامی ترکیه با رژیم صهیونیستی در زمینههای مبادله اطلاعات و فناوری نظامی موجب شده است که رژیم صهیونیستی با استفاده از این ابزار ترکیه را در تنگنا قرار دهد.
همچنین نفوذ صهیونیستها به رسانههای ترکیه نیز مانع از انتشار واقعیتها و آشنایی افکار عمومی ترکیه با حقایق کشور خود میشود.
حتی گفته میشود که سرمایه صهیونیستها بر بازارهای بورس ترکیه حاکمیت دارندو صاحبان سرمایه با کنترل بورس و با بالا بردن و پائین آوردن ارزش سهام از نظر مالی، دولت آنکارا را تهدید میکنند.
در این میان در ماههای اخیر لابی صهیونیستهای آمریکا نیز با حمایت از مسئله شناسایی نسل کشی ارامنه از یکسو و نیز با استفاده از مسئله پ.ک.ک کوشید از ترکیه امتیاز بگیرد، که نشست آنکارا یکی از این امتیازات محسوب میشود.
آنچه مسلم است اینکه از نظر مردم ترکیه سفر رئیس رژیم صهیونیستی به آنکارا و سخنرانی وی در مجلس ملی این کشور خطایی غیرقابل عفو است و اساساً مردم با حمایت از حزب عدالت و توسعه تمایل دارند که دولت اردوغان نفوذ صهیونیستها در این کشور را ریشهکن کند.